ادعای شبکه آمریکایی درباره کمک اطلاعاتی چین به روسیه
به گزارش لاکو به نوشته این رسانه منابع مطلع ادعا کردند نشانه هایی در مورد همگرایی نظامی مداوم بین چین و روسیه وجود داشته و چین به روسیه تصاویر ماهواره ای برای اهداف نظامی به همراه ابزارهای ماشینی و میکرو الکترونیک برای تانکها را عرضه کرده است.
یکی از این منابع گفت، این پشتیبانی های ادعایی چین از روسیه شامل تجهیزات اپتیکی، پیشرانه های قابل استفاده در موشک ها و افزایش همکاری در حوزه فضایی می شوند.
آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اظهار کرد، جو بایدن، رییس جمهور آمریکا در ضمن گفتگوی اخیرش با «شی جینپینگ»، رییس جمهور چین در روزهای اخیر نگرانی خود را درباره حمایت های ادعایی چین از روسیه از جمله در حوزه ابزارهای ماشینی، تجهیزات اپتیک و میکرو الکترونیک، نیترو سلولز و موتورهای توربوجت مطرح کرده است.
به نقل از لاکو پکن در جریان جنگ روسیه و اوکراین که حالا وارد سومین سال خود شده موضع بی طرف داشته است. با این وجود چین ایتلافی قوی را با مسکو برقرار کرده و «شی جینپینگ»، رییس جمهور چین و «ولادیمیر پوتین» همتای روسی در دیدار خود در آستانه بازی های المپیک زمستانی 2022 پکن بر وجود دوستی «بدون محدودیت» بین دو کشور تاکید کردند.
در سال 2023 حجم تجارت بین روسیه و چین به رقم رکوردشکن 240 میلیارد دلار رسید.
سال گذشته میلادی دولت جو بایدن یک شرکت چینی را به این بهانه که تصاویر ماهواره ای را برای یک شرکت فن آوری روسی فرستاده و این شرکت متقابلا این تصاویر را در اختیار شرکت نظامی خصوصی واگنر قرار داده، هدف تحریم قرار داد.
منابع مورد استناد شبکه بلومبرگ گفتند حمایت چین از روسیه در ماه های اخیر تشدید شده است. یکی از این منابع گفت «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در روزهای اخیر به متحدان اروپایی درباره ابعاد و اهمیت حمایت های چین از روسیه و لزوم انجام تلاش بیشتر برای مهار آن گزارش داده است.
منبع دیگری نیز گفت بلینکن از متحدان آمریکا خواست این مساله را مستقیما با چین مطرح کرده و اقداماتی را علیه شرکت ها و نهادهای چینی اتخاذ کنند.
منابع مورد استناد این گزارش همچنین گفتند آمریکا و متحدانش به دنبال منتقل کردن نگرانی های خود به پکن و تشدید تلاش ها برای سرکوب حمایت های چین از پایگاه دفاعی روسیه هستند.
روز شنبه «جنت یلن»، وزیر خزانه داری آمریکا در حالی به چین سفر کرد که مدعی شد در صورت مشخص شدن حمایت مادی شرکت ها از جمله شرکت های چینی از روسیه در جنگ اوکراین و پایگاه نظامی صنعتی مسکو، آنها با «تبعاتی چشمگیر» مواجه خواهند شد.
از سوی دیگر نشریه «فایننشال تایمز» گزارش داد آمریکا، انگلیس و استرالیا که پیمان امنیتی مشهور به «آکوس» را با هدف مقابله با چین تشکیل دادند قصد دارند فردا دوشنبه از مذاکرات با موضوع وارد کردن اعضای جدید به این پیمان رونمایی کنند.
این روزنامه روز شنبه به نقل از منابع آگاه نوشت، وزرای دفاع اعضای پیمان امنیتی آکوس قصد دارند به آنچه که «رکن 2» این پیمان خوانده و بر طبق آن اعضا به توسعه مشترک رایانش کوانتومی، تجهیزات زیردریایی و هایپرسونیک، هوش مصنوعی و فن آوری سایبری متعهد می شوند استناد کنند.
وزرای دفاع اعضای آکوس فردا دوشنبه اعلام خواهند کرد مذاکرات پیرامون گسترش رکن 2 این پیمان را شروع می کنند.
فایننشال تایمز تصریح کرد آنها قصد توسعه «رکن 1» ایتلاف که موضوعش تحویل زیردریایی های رزمی با نیروهای پیشران هسته ای به استرالیا است را ندارند.
این اعلامیه درست قبل از میزبانی «جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا از «فومیو کیشیدا»، نخست وزیر ژاپن در روز چهارشنبه در کاخ سفید و یک نشست تاریخی سه جانبه آمریکا-ژاپن-فیلیپین در روز پنجشنبه منتشر خواهد شد.
آمریکا و ژاپن قصد دارند روز چهارشنبه برنامه بزرگترین به روزرسانی ایتلاف امنیتی خود از 1960 تا کنون را اعلام کنند.
به نوشته فایننشال تایمز اعضای آکوس بعد از فشارهای مقام های آمریکایی برای پیوستن رسمی ژاپن به این پیمان متعهد به شروع کردن رایزنی ها برای گسترش آن شده اند. زمانی که این پیمان سال 2021 اجرا شد وعده اجرای مذاکراتی درباره پیوستن اعضای جدید به رکن 2 این پیمان در مقطعی در آینده داده شد.
بر مبنای این گزارش ژاپن که متحد مهم همه اعضای این پیمان بوده به عنوان نامزد عضویت به آن و تبدیل کردن این پیمان به «ژاکوس» مطرح شده است.
گمانه زنی ها درباره درخواست اعضای این پیمان از توکیو برای پرداختن به عضویت در رکن 2 بعد از آن مطرح شده که «رام امانویل»، سفیر آمریکا در توکیو اخیرا مدعی شد ژاپن «در آستانه تبدیل شدن به اولین شریک جدید برای رکن 2» است.
پیمان آکوس که توسط این سه کشور در سال 2023 رونمایی شد بخشی از تلاش های آنها به منظور مقابله با قدرت فزاینده چین در منطقه هند-اقیانوس آرام است. چین این پیمان را خطرناک خوانده و هشدار داده که می تواند به رقابت تسلیحاتی منطقه ای دامن بزند.
از سوی دیگر جو بایدن، رییس جمهور آمریکا سیاست تقویت شراکت با متحدان آمریکا در آسیا از جمله ژاپن و فیلیپین را به دنبال روند تاریخی تقویت مواضع نظامی و عرض اندام منطقه ای چین اتخاذ کرده است.
«رام امانویل»، سفیر آمریکا در ژاپن در مقاله ای که روز چهارشنبه در نشریه «وال استریت ژورنال» منتشر کرد نوشت ژاپن قرار است تبدیل به «اولین شریک جدید آکوس در رکن 2» شود.
یک مقام ارشد دولت آمریکا روز چهارشنبه به رویترز گفته بود که در هفته جاری احتمالا نوعی اعلامیه درباره شراکت ژاپن با آکوس اعلام شود اما جزییات بیشتری در این خصوص ارایه نکرد.
یک منبع مطلع گفت بایدن و فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن احتمالا در جریان دیدار چهارشنبه این هفته خود در واشنگتن درباره گسترش آکوس با هدف آنکه ژاپن نیز وارد آن شود بحث و گفتگو می کنند.
این منبع که نامش را فاش نکرد اظهار کرد، استرالیا نگران شروع پروژه های جدید در چارچوب پیمان آکوس تا زمانی که پیشرفت بیشتری در رابطه با عرضه زیردریایی های با نیروی پیشران هسته ای به این کشور حاصل شود، است.
311311