توصیه های تغذیه ای برای روزه داری در نوروز
آفتاب نیوز :
ندا فرح بخش اظهار کرد: با توجه به همزمانی ایام نوروز و ماه مبارک رمضان، در روزه داری در ایام نوروز باید در برنامه غذایی روزانه دو اصل تعادل و تنوع رعایت شود. تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع به معنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی است که در شش گروه اصلی غذایی نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و فرآورده های آن، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانه ها قرار دارند.
وی با تاکید بر لزوم صرف وعده سحر، افزود: در وعده سحر باید علاوه بر مصرف غذاهای دارای کربوهیدرات، از ترکیبات پروتیینی مانند تخم مرغ، حبوبات، لبنیات و گوشت و میوه ها و سبزی ها مانند سالاد استفاده شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: انتخاب آجیل ها در وعده غذایی سحر به دلیل فیبر بالایی که دارند می تواند منجر به احساس سیری در افراد شود.
وی بیان کرد: وعده افطار باید نسبتا سبک باشد و اگر قرار است شام میل شود، باید نیم ساعت تا 45 دقیقه بین شام و افطار فاصله باشد تا بدن بتواند تطابق یا آماده سازی تغییرات آنزیم ها و هورمون های گوارشی را برای خوردن شام انجام دهد.
فرح بخش گفت: بهترین حالت این است که افطار، ساده و سبک و از مواد غذایی کم کالری باشد و شیرینی و آجیل هم کمتر مصرف شود.
وی افزود: بهتر است که افطار با توت خشک و خرما همراه با نصف لیوان آب ولرم باز شود. می توان از مایعات ولرم دیگر مانند چای ولرم نیز استفاده کرد. معمولا غذاهای سبک تری مانند سوپ، آش و چند لقمه نان و پنیر همراه با سبزی، گزینه های بسیار خوبی برای افطار هستند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: در وعده شام، استفاده از گوشت ها، کوکو، کتلت، نان سبوس دار و نوشیدنی آب و دوغ کم نمک توصیه می شود.
وی افزود: بین افطار و سحر باید حتما مایعات کافی میل شود. اگر کسی در مدت روزه داری به ویژه بعد از ظهر احساس تشنگی زیادی دارد، برای کاهش این حس باید مایعات اضافی بین افطار تا سحر میل کند. مصرف میوه ها و سبزی های آبدار می تواند در کاهش حس تشنگی کمک کند.
فرح بخش گفت: در ایام نوروز حتما باید مراقب غذاهایی که چاق می کنند مانند شیرینی ، آجیل و مغزها که معمولا چربی زیاد دارند، باشیم و فعالیت بدنی هم داشته باشیم.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه دید و بازدیدهای نوروز در ماه رمضان معمولا بعد از افطار یا برای صرف افطار یا سحری انجام می شود، روزه داران باید دقت داشته باشند که پرخوری نکنند و به ویژه برای افطار و یا پس از آن باید مراقب مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری و یا مغزها و شیرینی ها باشند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: در نوروز مصرف شیرینی ها بالا می رود و با توجه به اینکه مصرف مواد شیرین موجب تشنگی می شود، توصیه می شود از شیرینی های با اندازه کوچک تر استفاده شود و یا میوه را جایگزین آن ها کرد.
وی عنوان کرد: توصیه می شود در ماه رمضان که با نوروز مقارن شده است آجیل کم نمک و یا بدون نمک استفاده شود تا از کم آبی بدن جلوگیری شود. زیاده روی در مصرف شیرینی، شکلات و تنقلات نیز در این ماه توصیه نمی شود.