رنگ های یادگیری برای کودکان
روانشناسان معتقدند تمام رفتارهای خوب و بد دوران بزرگسالی حاصل تربیت دوران کودکی است. یعنی به هر اندازه که به کودکان در دوران کودکی اهمیت بدهیم، باید منتظر نتایج درخشان آن در بزرگسالی باشیم. به همین خاطر، دوران کودکی یکی از حساس ترین دوران برای پرورش روح و روان است که اگر پدر و مادرها برنامه مناسبی برای آن داشته باشند، بدون شک دنیا با انسان های بهتری در آینده روبرو خواهد شد. یکی از بهترین روش ها برای تربیت کودکان، وارد کردن آن ها به بازی رنگ هاست. اما چه رنگی برای بازی کودکان مناسب است؟ در این مقاله قصد داریم تا به رنگ مناسب برای بازی کودکان و ویژگی ها آن بپردازیم. برای خواندن ادامه مطلب، مجله مینیاتور را دنبال کنید.
اهمیت رنگ در رشد کودکان
آموزش رنگ به کودکان، اولین مهارت مهم پیش از خواندن و نوشتن است. رنگ ها بخشی از زندگی روزمره هستند. بهترین راه برای یادگیری کودکان، تجربه آن ها و بازی با آن هاست. مفهوم رنگ ها را نمی توان در یک جلسه آموزش داد و بچه ها برای یادگیری آن به تجربیات زیادی نیاز دارند. از فرصت های روزمره برای صحبت در مورد رنگ و اشاره به آن در محیط استفاده کنید.انواع لباس پلیس بچه گانه برای بچه ها طراحی شده اند تا ایمنی و کارایی را افزایش دهند . به این نکته اشاره کنید که او با مداد رنگی بنفش نقاشی بکشد. بازی ها و فعالیت های رنگی راهی عالی برای کودکان برای یادگیری رنگ ها هستند، زیرا آن ها هم سرگرم کننده هستند و هم تعامل با دیگران را به کودکان آموزش می دهد. کودکان می توانند نسبت به رنگ ها حساس تر باشند و بر واکنش آن ها به محیط تاثیر بگذارد.
رنگ ها نه تنها سیگنال هایی به مغز می فرستند تا آن ها (و ما) را گرسنه یا آرام و مضطرب کنند، بلکه این قدرت را دارند که حواس کودک را پرت کنند یا توانایی یادگیری کودک را افزایش دهند. رنگ ها می توانند بر روحیه کودکان تاثیر بگذارند. بنابراین، از اتاق آن ها گرفته تا کوله پشتی، باید به انتخاب رنگ توجه کنید. کودکان رنگ ها را بهتر از نشانه های کلامی به خاطر می آورند. بنابراین، ترکیب محتوا با تصاویر رنگارنگ، حافظه کودک شما را بهبود می بخشد. کودکان از سنین پایین یاد می گیرند که رنگ ها را با اشیاء خاص مرتبط کنند. به عنوان مثال، آن ها اغلب رنگ قرمز را با سیب، زرد را با خورشید، آبی را با آسمان و … مرتبط می کنند. قرار دادن کودک در معرض طیف های مختلف رنگ می تواند به آن ها کمک کند تا ارتباطات مهمی ایجاد کنند و دایره واژگان خود را گسترش دهند؛
زیرا رنگ ها به ارزیابی، تخمین و تعریف یک شی کمک می کند. گام بعدی پیوند رنگ ها با معنای عمیق تری است که به آن ها نسبت می دهیم. به عنوان مثال، کودکان می توانند ارتباط بین رنگ قرمز و خطر را از طریق معنای پشت چراغ راهنمایی بیاموزند. از طرفی رنگ های روشن دارای تداعی عمیق تری برای کودکان هستند. به عنوان مثال، رنگ سبز با طبیعت و آبی با غم و اندوه مرتبط است. آموزش رنگ ها و معنای عمیق تری که به آن ها مرتبط می کنیم، یعنی به کودکان عناصر بیشتری برای رمزگشایی از محیطی که در آن وارد شده اند، بدهیم. رنگ جزء مهمی برای طراحی فضاهای آموزشی کودکان است. کودکان پتانسیل کامل خود را برای یادگیری در اتاق های رنگارنگ به نمایش می گذارند. مطالعات علمی نشان می دهد که رنگ ها بر مغز و کل سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد.
تاثیر رنگ بر کودکان در 7 گام
هنگامی که رنگ از چشم به مغز منتقل می شود، هورمونی ترشح می کند که بر احساسات، وضوح ذهن و سطح انرژی تاثیر می گذارد. به طور کلی، رنگ های گرم تر مانند نارنجی و زرد باعث شادی می شوند، در حالی که رنگ های سردتر مانند آبی و سبز اثر آرام بخشی دارند. اغلب موضوع یافتن ترکیب مناسب رنگ ها در اتاق های مهد کودک یا مدرسه برای ایجاد مناسب ترین محیط آموزشی برای آن هاست. لباس راهنمایی رانندگی بچه گانه باید با محیط و فعالیت های کودکان هماهنگ باشند . همچنین آبی بهره وری را افزایش می دهد. رنگ های سرد باعث می شود بدن مواد شیمیایی آرام بخش تولید کند. قرمز فعالیت مغز را تحریک می کند. در صورت استفاده بیش از حد از، می تواند بسیار باعث ایجاد حواس پرتی و گرسنگی شود. سبز بسیار آرامش بخش است و با طبیعت، خلاقیت و تفکر بارور مطابقت دارد. رنگ زرد تمرکز را افزایش می دهد.
برای نظم بخشیدن به فضای رنگی خود، به خاطر داشته باشید که کودکان خردسال جذب رنگ های گرم و روشن می شوند، در حالی که کودکان دبستانی رنگ های پاستلی را ترجیح می دهند. کودکان دبیرستانی از رنگ هایی مانند سبز و آبی لذت می برند، در حالی که دانش آموزان دبیرستانی رنگ های تیره تر مانند خاکستری یا سرمه ای را ترجیح می دهند. تحقیقات نشان داده است که در چند ماه اول زندگی، نوزاد تازه متولد شده فقط می تواند در وهله اول، طیف های رنگ مشکی، خاکستری و سفید را ببیند. در سن سه ماهگی، اکثر نوزادان قادر به دیدن رنگ هستند و رنگ های اصلی روشن را ترجیح می دهند. در حدود سن 6 تا 8 ماهگی، دید رنگی کودک به خوبی توسعه یافته است. در این زمان است که بهتر است یک طرح رنگی متفاوت را در مهد کودک خود معرفی کنید تا کودکان نوپا از تحریک مغزی رنگ ها بهره مند شوند.
به عنوان مثال، یک طاق بازی رنگی که باید روی گهواره آویزان شود، به دلیل قطعات بازی آویزان رنگارنگ که بینایی کودک را تحریک می کند، برای این هدف عالی است. رنگ های اولیه و روشن تر برای کودکان بسیار جذاب هستند. کودکان رنگ های روشن تر را ترجیح می دهند، زیرا آن ها این رنگ ها را بهتر از رنگ های کم رنگ تر درک می کنند.در این مقاله سعی کردیم تا درباره رنگ مناسب برای بازی کودکان صحبت کنیم. بر اساس روانشناسی رنگ ها، رنگ سبز، خاکستری و آبی ملایم، به عنوان بهترین رنگ ها برای بازی کودکان شناخته می شود. از طرفی رنگ های با طول موج کم مانند رنگ سبز، باعث افزایش تمرکز کودکان می شود. رنگ های گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد برای افزایش توجه و تحریک مشارکت اجتماعی کودکان مناسب است.
چرا آموزش رنگ ها به کودکان مشکل است؟
با این حال کارشناسان معتقدند که رنگ های روشن برای نشان دادن احساسات مثبت و رنگ های تیره برای احساسات منفی کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره رنگ مناسب برای بازی کودکان، با کارشناسان تماس بگیرید.یادگیری رنگ ها اغلب برای کودکان نوپا و والدین خسته کننده است. در عین حال ممکن است برخی از والدین متوجه این نباشند که کودکان آن ها در مراحل اولیه یادگیری رنگ ها قرار دارد. به هر حال تعداد رنگ ها زیاد است و هر رنگ طیف گسترده ای دارد. به همین دلیل باید آموزش رنگ ها به کودکان را اصولی اجرا کرد. برای این کار باید سه مرحله را پیش ببرید. در تمامی این مراحل باید صبر داشته باشید و زمان بگذارید و اجازه دهید کودک تمرین کند تا بتواند به این مهارت تسلط پیدا کند.
- مرحله اول: در مرحله اول باید تطبیق رنگ ها را به او یاد بدهید. در این مرحله او نمی تواند به رنگ خاصی اشاره کند یا رنگی را نام ببرد. بلکه تنها می تواند هماهنگی رنگ ها را تشخیص بدهد. به عنوان مثال، می تواند مداد رنگی های قرمز رنگ را جدا کند. در این مرحله بهتر است برای هر روز یک رنگ انتخاب کنید و همه اعضای خانواده یکی از لباس های خود را به آن رنگ بپوشید. وقتی به فروشگاه می روید، رنگ مدنظر را در وسایل مختلف به او نشان دهید. در زمان غذا خوردن یا تماشای کارتون آن رنگ را به او معرفی کنید.
- مرحله دوم: اشاره به رنگ ها است. در واقع کودک شما یاد می گیرد که به رنگ های خاص اشاره کند. به عنوان مثال می توانید از او بخواهید تا در میان لباس ها به جوراب آبی اشاره کند. اگر فرزند شما توانست شی درست را انتخاب کند، از او بخواهید وسیله دیگری را با همان رنگ بردارد.
- مرحله سوم: در مرحله آخر هم باید نام گذاری رنگ ها را به او آموزش دهید. این عمل ممکن است تا سه سالگی شروع نشود. عجله نکنید و صبر داشته باشید. هر زمان که به این مرحله رسیدید، می توانید با استفاده از راهکارهایی که در ادامه توضیح می دهیم، نام رنگ ها را به کودک آموزش دهید.
کودکان از چه سنی رنگ ها را تشخیص می دهند؟
معمولا یادگیری رنگ ها برای کودکان راحت تر از یادگیری نام اشکال مختلف است. به همین دلیل کودکان اصولا از 18 ماهگی تا 3 سالگی شروع به یادگیری رنگ های اصلی می کنند و می توانند رنگ های ساده را نام ببرند. کسب این مهارت تدریجی است و نباید در مراحل آموزش به کودکان به آنان فشار آورد. در همان ابتدای راه نیازی نیست که به فرزند خود تمامی رنگ ها را آموزش دهید. کافیست روی یک یا دو رنگ تمرکز کنید و لوازمی را از آن رنگ به او نشان دهید که برایش آشنا هستند و هر روز با آن ها سر و کار دارد. به عنوان مثال برای شروع رنگ قرمز و سبز را انتخاب کنید. در طول روز به لوازمی که قرمز و سبز هستند اشاره کنید. حتی می توانید در زمان بازی لوازمی را به او بدهید که قرمز و سبز هستند.
می توانید برای انجام این کار از لگوهای رنگی استفاده کنید و از او بخواهید تا لگوهای قرمز را در یک سبد و لگوهای سبز را در سبد دیگر قرار دهد. لباس بسیج دخترانه پوشیده شده با تبلیغات مختلف معمولاً از نمادها و لوگوهای مشخصی برخوردارند . در این زمینه می توانید از اسباب بازی های محبوب کودک بهره ببرید. به کودک چند سبد رنگی بدهید و از او بخواهید اسباب بازی های هم رنگ سبد را درون آن ها قرار دهد. حتی می توانید برای انجام این کار از شکلات و آب نبات های رنگی استفاده کنید و در نهایت خوراکی ها را به او جایزه بدهید. درگیر کردن حواس کودکان یکی از موثرترین راه ها برای آموزش مفاهیم جدید به آن ها است.
به همین دلیل پیشنهاد می کنیم نقاشی با انگشت را برای آموزش رنگ ها به کودکان امتحان کنید. برای اجرای این روش به چند کاغذ و مقداری رنگ نیاز دارید. در ابتدای راه تنها رنگ های اصلی را خریداری کنید. در واقع بسته های رنگ انگشتی در فروشگاه ها به فروش می رسند و شما می توانید رنگ مخصوص این کار را برای کودکان خریداری کنید. برای جلوگیری از رنگی شدن زمین یا میز چند روزنامه را پهن کنید. کاغذها را روی آن قرار دهید. حال اجازه دهید کودک با کمک انگشتان خود روی کاغذ نقاشی بکشد. در زمان استفاده از رنگ ها با کودک صحبت کنید و رنگ ها را به او معرفی کنید. حتی می توانید در مورد ترکیب رنگ ها و به دست آمدن رنگ جدید با وی صحبت کنید. به عنوان مثال با ترکیب رنگ آبی و زرد، رنگ سبز به دست می آید. در هنگام نقاشی کشیدن او را تشویق کنید در همین حین نام رنگ ها را با او کار کنید.