گزارش نشریه آمریکایی از جزییات توافق صلح ناکام روسیه – اوکراین

گزارش نشریه آمریکایی از جزئیات توافق صلح ناکام روسیه – اوکراین

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال مدعی انتشار جزییات پیش نویس یک توافق صلح مطرح شده در مذاکرات روسیه و اوکراین شد که مدتی بعد از شروع جنگ آنها در فوریه 2022 به جریان افتاد اما در نهایت راه به جایی نبرد.

به گزارش لاکو، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال مدعی «افشاگری» درباره جزییات پیش نویس یک توافق صلح که به فاصله کمی بعد از آغاز جنگ در فوریه 2022 بین روسیه و اوکراین به جریان افتاد، شده و نوشت که وضعیت «بی طرف» برای اوکراین یکی از امتیازاتی بوده که مسکو در این توافق درخواست داشت.

جزییاتی که این روزنامه آمریکایی درباره این پیش نویس در مقاله روز جمعه خود منتشر کرده، به صورت رسمی نه توسط مقام های روسی و نه توسط مقام های اوکراینی تایید نشده است.

این نشریه آمریکایی ادعا کرد، پیش نویس 17 صفحه ای در 15 آوریل 2022 ثبت شده و همچنین این امتیاز را به اوکراین برای آنکه مسیر عضویت در اتحایده اروپا را طی کند، داده اما در مقابل کی یف را از مسیر عضویت در ناتو نهی کرده است. همچنین طبق این سند، یک اندازه محدود برای ارتش اوکراین تعیین، ورود تسلیحات خارجی به این کشور ممنوع و شبه جزیره کریمه نیز تحت کنترل غیررسمی روسیه در نظر گرفته می شود.

وال استریت ژورنال نوشت، «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه در هفته های اخیر همچنان که نیروی ارتش کی یف ضعیف شده علنا از استقبال خود از مذاکرات بر سر پایان دادن به جنگ اوکراین «طبق شرایط مسکو» صحبت کرده است.

این نشریه با استناد به شرایط مطرح شده در پیش نویس آوریل 2022، حدود شش هفته بعد از شروع جنگ، می نویسد که این سند «آن نوع توافقی که ولادیمیر پوتین در آن زمان به دنبالش بود را عیان می کند.»

وال استریت ژورنال ادامه می دهد مقام ها و تحلیلگران غربی می گویند کرملین با گذشت دو سال از جنگ هنوز اهداف اصلی خود را رها نکرده و یکی از این اهداف تبدیل کردن اوکراین به یک کشور بی طرف است. همچنین این نشریه آمریکایی مدعی می شود: «شرایطی که روسیه حالا جستجو می کند احتمالا حتی سخت تر هستند.»

به نوشته این نشریه آمریکایی، مذاکره کنندگان روسیه و اوکراین در این سند درج کردند که «اوکراین به صورت دایمی تبدیل به یک کشور خنثی شود که در بلوک های نظامی مشارکت نکند»، به سراغ کسب حمایت از غرب برای بازسازی ارتش خود نرود و شبه جزیره کریمه را تحت کنترل غیر رسمی روسیه بگذارد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در واکنش به این گزارش گفت مسکو و کی یف چند هفته پس از آغاز جنگ بر سر پیش نویس یک توافق صلح به توافق رسیدند اما روسیه خواستار انتشار مفاد این سند نیست. پسکوف بیان داشت: «کلیت فرآیند مذاکرات با تصمیم طرف اوکراینی بر اساس دستوری که از بریتانیا دریافت کرده بود، خاتمه یافت.»

مسکو و کی یف اواخر مارس 2022 مذاکراتی را در استانبول برگزار کردند و طرف روسی ابتدا نسبت به فرآیند صلح ابراز خوش بینی کرد. روسیه با این وجود بعدا اوکراین را به عدول از همه پیشرفت هایی که در فرآیند صلح ترکیه حاصل شد، متهم و تاکید کرد که اعتمادش را به مذاکره کنندگان اوکراینی از دست داده است.

به نوشته راشا تودی، «بوریس جانسون»، نخست وزیر اسبق انگلیس طبق برخی گزارش ها سفری را به مسکو انجام داد تا دولت «ولودیمیر زلنسکی»، رییس جمهور اوکراین را به خروج از مذاکرات صلح با روسیه متقاعد کند و بعدا «دیوید آراخامیا»، مذاکره کننده ارشد اوکراین در استانبول این گزارش ها را تایید کرد. اما جانسون هرگونه ایفای نقش در مخدوش کردن این مذاکرات را رد کرد.

پسکوف اظهار کرد: «در مارس 2022 شرایطی موجود بود اما حالا شرایط متفاوتی با یک وضعیت قانونی متفاوت در مناطقی که تبدیل به بخشی از روسیه شدند، وجود دارد و این موضوع در قانون اساسی کشور ما نگاشته شده است.»

اشاره این سخنگوی روسیه به مناطق دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپوریژیا بود که در پاییز 2022 رسما پس از برگزاری همه پرسی هایی در داخل آنها به خاک روسیه ملحق شدند. کی یف و متحدان غربی آن از به رسمیت شناختن نتایج این همه پرسی ها امتناع کرده و آنها را «ساختگی» خواندند.

وال استریت ژورنال ادعا کرد، در پیش نویس ادعایی که مورد استناد این روزنامه است، صحبتی درباره وضعیت این مناطق نشده است. این نشریه آمریکایی نوشت که قرار بود آینده این مناطق در مذاکرات مستقیم بین ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه و همتای اوکراینی او که هرگز برگزار نشد، تعیین شود.

طبق این گزارش، قرار بود کشورهایی نظیر آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه ضامن های این توافق صلح باشند.

طبق این گزارش همچنین روسیه درخواست کرده بود که زبان روسی از سوی دولت و دادگاه های اوکراین هم ردیف با زبان اوکراینی استفاده شود اما مذاکره کنندگان اوکراینی از امضای این بند خودداری کردند.

روسیه و اوکراین از بعد از دور آخر مذاکراتشان در استانبول تاکنون دیگر به پای میز مذاکرات صلح نرفته اند. مقام های روسیه بر اساس گزارش ها آمادگی خود را برای حل وفصل بحران از طریق دیپلماسی اعلام کرده اند. مسکو، اوکراین و متحدان غربی اش را از بابت امتناع از ورود به هرگونه گفت وگوی معنادار مقصر دانسته و گفته که به این ترتیب انتخابی به جز پیگیری کردن اهدافش در میدان نبرد ندارد.

طبق گزارش وال استریت ژورنال، در ضمن اجرای این سند ضامن ها ملزم هستند «هرگونه توافق و معاهده بین المللی ناسازگار با وضعیت بی طرفی دایمی اوکراین» شامل وعده های کمک نظامی دوجانبه را پایان دهند.

به ادعای این نشریه آمریکایی، پیش نویس توافق روسیه با اوکراین در آوریل 2022 این محدودیت ها را برای ارتش اوکراین طبق درخواست مسکو تعیین کرده بود: «ممنوعیت واردات تسلیحات خارجی شامل هر نوع تسلیحات موشکی،  نیروهای مسلح و تشکیلات. تعیین سقف 85000 سرباز، 342 تانک و 519 توپ.»

طبق این سند، مذاکره کنندگان اوکراینی خواستار 250000 سرباز، 800 تانک و 1900 توپ شدند. همچنین روسیه خواستار محدود شدن برد موشک های اوکراین تا سقف 40 کیلومتر بود. همچنین به ادعای وال استریت ژورنال، روسیه خواستار اضافه کردن نام بلاروس به فهرست ضامن ها و اوکراین هم خواستار اضافه کردن نام ترکیه به این فهرست شد.

همچنین مذاکره کنندگان اوکراینی متنی را برجسته کردند که نشان می دهد از بحث درباره بند درخواستی روسیه برای آنکه کی یف درخواستش برای مشمول شدن در حوزه قضایی دیوان بین المللی کیفری را پس بگیرد، خودداری کردند. آنها همچنین بند مربوط به لغو همه تحریم های دوجانبه را نپذیرفتند.

پایان خبر لاکو

نوشته های مشابه