گزارش گاردین از پشت پرده تجارت غیرقانونی اعضای بدن در جهان
روزنامه گاردین در گزارشی به بازار تجارت غیرقانونی اعضای بدن در جهان پرداخته است و این گزارش به روایت های تکان دهنده از افرادی با تجربه ی خرید یا فروش عضو می پردازد و آمار ارقام و قیمت هایی از اعضای بدن در کشورهای مختلف ارائه می دهد.
به گزارش لاکو یکی از افرادی که گاردین با آنها صحبت کرده است مرد جوانی به نام «یونس» است. یونس اهل اریتره که چند بار تلاش کرده بود خود را به اروپا برساند تحت فشارهای شدید اقتصادی و خانوادگی تصمیم می گیرد کلیه هایش را بفروشد.
ماجرای او از به خواب رفتن با قرص زاناکس تا ورود به راهروهای تنگ و تاریک همگی از واقعیتی هولناک پرده برمی دارد که در برخی نقاط جهان در حال وقوع است: تجارت غیرقانونی جهانی اعضای بدن!
یونس که با وعده ۱۰ هزار دلاری یک دلال اعضای بدن به نام علی به جراحی و فروش یکی از کلیه هایش در اسکندریه مصر تن داده بود فقط ۶ هزار دلار دریافت کرد که آن هم کفاف بدهی هایش را نمی داد و از همین رو تصمیم گرفت تا این باند تجارت اعضای بدن را افشا کند.
برآوردها حاکی از آن است که در جهان حدود ۱۰ درصد اعضای پیوندی به شکل غیرقانونی تامین می شوند. با این حال اکثر موارد گزارش نشده و پنهان باقی می مانند و در نتیجه تعداد واقعی آنها احتمالا بسیار بیشتر است.
ایندیپندنت به نقل از گاردین نوشت تعدادی از کشورها اعم از پاکستان مصر بنگلادش هند ترکیه فیلیپین و چین مراکز اصلی قاچاق اعضای بدن به شمار می روند. در گزارش سال ۲۰۱۸ سازمان ملل متحد از قاچاق انسان بیش از ۷۰۰ مورد قاچاق اعضای بدن شناسایی شدند که بیشتر آنها در خاورمیانه و شمال آفریقا رخ داده بود.
گزارش اینترپل در سال ۲۰۲۱ هم نشان می دهد که قاچاق اعضای بدن در شمال غرب آفریقا بسیار نگران کننده است زیرا در این منطقه فقر و بی خانمانی و آوارگی بیش از مناطق دیگر است.
براساس گزارش مرکز رصد جهانی اهدا و پیوند هر سال فقط ۱۰ درصد تقاضای جهانی پیوند عضو برطرف می شود.
تقاضا برای پیوند کلیه به ویژه با کمبود کمک های بشردوستانه و دسترسی محدود به خدمات پیوند عضو به شدت افزایش یافته است و همین موضوع وابستگی به شبکه های مافیایی را افزایش داده است.
در حال حاضر بازار سیاه اعضای مختلف بدن از جمله کلیه قرنیه و کبد وجود دارد و به دلیل افزایش بیماری های مزمن مانند دیابت فشار خون بالا و چاقی تقاضا برای پیوند کلیه افزایش یافته است.
در بریتانیا فهرست انتظار برای پیوند کلیه رو به افزایش است و افراد زیادی برای این پیوند راهی کشورهای دیگر می شوند. در برخی کشورها کلیه ها را از افراد فقیر و محروم تامین می کنند و آنها را برای جذب مسافرانی که در جست وجوی پیوندند عرضه می کنند.
نویسنده گاردین می گوید: از سال۲۰۱۴ تاکنون به بررسی تجارت غیرقانونی اعضای بدن پرداخته ایم. در یک دهه گذشته با ۴۳ نفر از سودان جنوبی و اریتره که به دلیل نیاز مالی یک کلیه شان را فروخته بودند صحبت کردیم. بسیاری از آنها به دلیل پناهجو بودن مهاجرت غیرقانونی و وضعیت نامشخصی که داشتند طعمه گروه های تبهکار شده بودند و بسیاری دیگر حتی پس از فروش اعضای بدنشان میزان مبلغ وعده داده شده را دریافت نکرده و برخی هم اصلا هیچ پولی نگرفته بودند.
در ادامه گزارش این روزنامه انگلیسی آمده است: هزینه پیوند عضو و خدمات جانبی آن در بازار سیاه در سراسر جهان از ۲۰ تا ۲۰۰ هزار دلار متغیر است و قیمت بالاتر می تواند گاهی به معنی درمان و مراقبت بهتر باشد.
اهداکنندگان عضو معمولا بخشی از این هزینه را دریافت می کنند که در هر کشور متفاوت است. برای مثال در کشورهایی مانند فیلیپین و کلمبیا به کارگران و کشاورزان فقیر و افراد نیازمند برای هر کلیه کمتر از ۲ هزار دلار می دهند در حالی که قیمت هر کلیه در برخی کشورهای دیگر مانند ترکیه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار دلار متغیر است.
در مصر یک کلیه را بین پنج تا ۲۰ هزار دلار می فروشند اما بیماران یا مسافران پیوند برای پیوند کلیه و هزینه سفر و اقامت ۵۰ تا ۱۰۰ هزار دلار پرداخت می کنند. البته قیمت نهایی وابسته به تقاضای بازار است.
برای تعیین قیمت دلال به ثروت خریدار توجه می کند اما فروشنده فقیر و بیکار با وضعیت قانونی نامشخص جایگاه و موقعیت مناسبی برای مذاکره ندارد. به همین دلیل مهاجران غیرقانونی طعمه مناسبی برای تجارت غیرقانونی اعضای بدن هستند.
یکی از دلایل کمتر پیگیری این تجارت غیرقانونی این است که قربانیان آن از دادن گزارش به پلیس و مراجع قانونی امتناع می کنند.
دلیل دیگر نیز فساد نظام مند است. پزشکانی که در این کار مشغولند برای جلوگیری از تحقیق و بررسی قانونی به پلیس رشوه می دهند. یکی از دلالان عضو می گوید این تجارت را افرادی کنترل می کنند که از پزشکان حق کمیسیون می گیرند.
پایان خبر لاکو