۴۸۰ همت بودجه آموزش و پرورش است/ضرورت توجه به متغیر های تحول در تعلیم و تربیت

علیرضا کاظمی روز شنبه در نشست صمیمی با معلمان نمونه کشوری اظهار کرد: تربیت امری لطیف ظریف پیچیده و شکننده است که با زور و اجبار امکان پذیر نیست. هیچ کس نمی تواند با زور کسی را تربیت کند یا رشد جسمی روحی روانی و علمی او را رقم بزند. برای این منظور باید بستر هایی فراهم شود تا فرد شوق اشتیاق و اراده لازم برای رشد کردن را پیدا کند.
وزیر آموزش و پرورش خطاب به معلمان افزود: امروز شما مشغول انجام سخت ترین کار ها در نظام هستی هستید؛ کاری بسیار ارزشمند که شغل معلمی را به شغلی والا تبدیل کرده است. شغل معلمی ارزشمند است نه فقط به خاطر انتقال علم بلکه به دلیل نقش حیاتی که در ساخت انسان ها و فرهنگ جامعه دارد.
وی با بیان اینکه کار انسان سازی فراتر از انتقال دانش صرف است؛ فراتر از حفظ کردن مطالب کتاب هاست خاطر نشان کرد: هر اندازه موفقیت در فضای عمومی ایجاد شود نتیجه اقدامات معلمان است و هر قدر مشکلات در جامعه وجود داشته باشد ناشی از غفلت نسبت به این نظام بسیار مهم جامعه است.
دانش آموزان اماناتی هستند که به معلمان سپرده می شوند
کاظمی دانش آموزان را اماناتی دانست که به معلمان سپرده می شوند و در این باره گفت: هر قدر به معلمان میدان داده شود و بستر مناسبی برای فعالیت آنها فراهم شود نتایج خوبی حاصل خواهد شد اما هر قدر بی توجهی شود محصول نامطلوب خواهد بود.
وزیر آموزش و پرورش افزود: وظیفه معلمان فراتر از انتقال علم و دانش صرف است؛ تعلیم و تربیت فقط انتقال محفوظات نیست بلکه هدف ساختن انسان کامل است نه صرفاً دانش آموزانی که محفوظاتشان را حفظ کنند یا امتحان بدهند و نمره ۲۰ بگیرند.
کاظمی تصریح کرد: نگرانی امروز نظام آموزشی این است که دانش آموزان ممکن است درس هایشان را خوب بخوانند اما رفتار های متناسب با آموزه ها در آنها دیده نشود.
وزیر آموزش و پرورش درباره چالش های نظام آموزشی اظهار کرد: یک چالش مربوط به منابع انسانی است که شامل کمیت و کیفیت است. دومین چالش منابع مالی است؛ منابع مالی مکفی برای حمایت از این دستگاه فن پیکر مورد نیاز است همچنین چالش استاندارد های موجود و مورد نیاز برای نظام تعلیم و تربیت مطرح است و چالش فضا و عدالت نیز از دیگر مسائل مهم هستند.
وی با بیان اینکه باید ریل اساسی تعلیم و تربیت را تغییر دهیم تا بتوانیم برنامه درسی فعالیت محور تعریف کنیم گفت: دانش آموزان باید نماز دین و زندگی و ریاضی را تمرین کنند همچنین عمق یادگیری جغرافیا را تجربه کنند و تعلیمات اجتماعی را در میدان عمل بیاموزند.
وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر لزوم تدوین برنامه درسی پیوسته یکپارچه و تربیتی افزود: تربیت مساوی با پرورش نیست؛ تربیت در علم در فناوری و در اقتصاد هم هست. تربیت به معنای تغییر در رفتار است.
ضرورت متغیر های اصلی تحول در تعلیم و تربیت
کاظمی با اشاره به اینکه امسال بودجه آموزش و پرورش ۶۸ درصد رشد داشته است تاکید کرد: باید متغیر های اصلی تحول در تعلیم و تربیت را بشناسیم؛ اولین متغیر اساسی برنامه یا ریل اصلی است؛ بعد متغیر اصلی نیروی انسانی است و سپس مسائل دیگر مطرح می شود.
وی تصریح کرد: فضا و تجهیزات خوب در اختیار داریم اما دانش آموزان بی انگیزه هستند معلمان باید بدانند ماموریت آنها تربیت دانش آموزان و نه انتقال یک سری داده ها است. نقش معلمان مربیگری است و باید به امانتی که در اختیار ا «ها گذاشته شده است فکر کنند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه معلم شأن تربیتی دارد گفت: وقتی می گوییم «معلم پرورشی» یا «معلم ریاضی» منظور فقط تدریس کتاب نیست بلکه معلم نقش های مختلفی دارد بهگونه ای که در مناسبت ها برنامه های فرهنگی و بخشی از تربیت دانش ا» وزان سهیم است و نقش دارد. از این منظر معلم ریاضی نیز مربی تربیتی است؛ معلم جغرافیا نیز مسئول تربیتی است. شأن تربیتی معلم بسیار مهم است.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: شأن تعلیمی یعنی باید به دانش آموز آگاهی و دانش لازم را بدهیم تا زمینه رشد و شکوفایی انسان فراهم شود از غفلت ها جلوگیری و انسان در مسیر درست هدایت شود.
وی با اشاره به فعالیت یک میلیون معلم در نظام آموزشی و لزوم توجه به دغدغه های این قشر گفت: اگر یک درصد از آنها بیمار یا زندانی باشند انبوهی از مشکلات در پیش داریم و باید تلاش کنیم آنها را برطرف کنیم.
وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه برای دولت چهاردهم موضوع آموزش و پرورش در اولویت قرار دارد افزود: سال گذشته حقوق ها در ۲۲ اسفند پرداخت شد و پاداش معلمان را که منابع مالی برای آن در نظر گرفته نشده بود با مجوز سران قوا پرداخت کردیم همچنین حق الزحمه معلمان حق التدریس را به روز پرداخت کردیم و این اقدامات به دلیل در اولویت قرار گرفتن آموزش و پرورش در دولت است.
کاظمی درباره برنامه های دکتر پزشکیان در حوزه آموزش و پرورش یادآور شد: این برنامه ها در دو حوزه «عدالت آموزشی» و «اتمام پروژه های نیمه تمام» پیگیری می شود و روح حاکم بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دو محور کیفیت و عدالت است و نظام مسائل امکانات در مدارس بر اساس رویکرد آقای پزشکیان حل خواهد شد.
وی ادامه داد: همه مدارس کانکسی و سنگی و مدارس دارای تراکم بالای ۳۵ نفر قرار است برداشته شود.