دلیل سیل بی سابقه دبی / تغییرات آب و هوایی بود یا باروری ابرها؟

دلیل سیل بی‌سابقه دبی / تغییرات آب و هوایی بود یا باروری ابرها؟

به گزارش لاکو، در امارات عربی متحده میزان 254 میلی متر بارندگی در العین، شهری هم مرز با عمان ثبت شد. از سال 1949میلادی یعنی زمان شروع ثبت رکوردهای بارندگی در امارات، این بیشترین رکورد بارندگی در دوره 24 ساعته در این کشور بوده است.

آیا بارور شدن ابرها باعث بارندگی شد؟

بر اساس گزارش یورونیوز، بارندگی در امارات عربی متحده و سایر نقاط شبه جزیره عربستان که معمولاً به داشتن آب و هوای خشک و بیابانی شناخته می شوند، نادر است و در تابستان دمای هوا در این مناطق گاهی از 50 درجه سانتیگراد هم فراتر می رود.

امارات و عمان فاقد سیستم زهکشی برای مقابله با سیلاب و باران های شدید هستند و مشاهده جاده های آب گرفته در هنگام بارندگی غیرمعمول نیست.

پس از رویداد طبیعی روز سه شنبه، این پرسش مطرح شد که آیا بارورسازی ابرها که امارات عربی متحده اغلب انجام می دهد، می تواند باعث بارش شدید باران شود یا نه. بارورسازی ابرها در مناطق با کمبود شدید آب فرآیندی است که طی آن، مواد شیمیایی برای افزایش بارندگی در ابرها پاشیده می شود.

امارات که در یکی از گرم ترین و خشک ترین مناطق روی زمین قرار دارد، در تلاش برای بارور کردن ابرها و افزایش بارندگی پیشرو است. اما آژانس هواشناسی امارات به خبرگزاری رویترز گفت که پیش از بارندگی اخیر چنین عملیاتی انجام نشده است.

آیا تغییرات آب و هوایی علت سیلاب بوده؟

کارشناسان می گویند که علت بارش های سیل آسا احتمالاً ورود یک سامانه آب و هوایی معمولی است که به دلیل تغییرات اقلیمی ناپایداری آن تشدید شده است.

به گفته اسراء نقبی، کارشناس ارشد مرکز ملی هواشناسی امارات، یک سامانه کم فشار در اتمسفر فوقانی با کمک یک سامانه کم فشار دیگر در نزدیکی سطح زمین، فشار مضاعفی را بر هوا اعمال کرده است.

او می گوید این فشار که بر اثر تضاد بین دمای گرمتر در سطح زمین و دمای سردتر در بالاترین سطح تشدید شده، شرایط را برای بارش پر قدرت و رعد و برق ایجاد کرده است.

این کارشناس به خبرگزاری رویترز گفت که این «پدیده غیرعادی» در ماه آوریل غیرمنتظره نبود، زیرا زمانی که فصل عوض می شود، فشار هوا نیز به سرعت تغییر می کند و افزود که تغییرات آب و هوایی نیز احتمالاً در ایجاد طوفان نقش داشته است.

دانشمندان علوم اقلیمی می گویند گرم شدن زمین که خود حاصل تغییرات ایجاد آب و هوایی به دست انسان است، منجر به بروز رویدادهای شدید اقلیمی در سراسر جهان از جمله بارش باران های سیل آسا می شود.

دیم کومو، استاد دانشگاه گفت: «بارندگی های ناشی از رعد و برق مانند آنچه در روزهای اخیر در امارات مشاهده شد، با گرم شدن هوا شدیدا افزایش می یابد. زیرا همرفت، که جریان صعودی قوی در طوفان های تندری است، با گرم تر شدن کره زمین، تقویت می شود.»

از هیچ، ابر درست نمی شود

فردریکه اوتو، مدرس ارشد علوم آب و هوا در امپریال کالج لندن گفت که با گرم شدن آب و هوا، بارندگی ها در سراسر جهان بسیار شدیدتر می شود زیرا جو گرم تر می تواند رطوبت بیشتری را در خود نگه دارد. او گفت که صحبت در مورد بارور شدن ابرها به عنوان دلیل بارندگی شدید، بحثی گمراه کننده است.

این کارشناس می گوید: «در فرآیند بارورسازی ابرها، از هیچ، نمی توان ابر درست کرد، بلکه در این روش، آبی را که از قبل در آسمان است وادار می کنند تا سریع تر متراکم شود و آب را در مکان های خاصی بریزد. بنابراین ابتدا به رطوبت نیاز است زیرا بدون رطوبت، هیچ ابری وجود نخواهد داشت.»

مارک هاودن، مدیر موسسه آب و هوا، انرژی و بلایای طبیعی دانشگاه ملی استرالیا نیز به رویترز گفت: «گرم شدن کره زمین منجر به ایجاد آبی در دریاهای اطراف دبی شده که به شکلی “فوق العاده” گرم است. در آنجا، در بالا نیز هوای بسیار گرمی وجود دارد. این امر هم میزان بالقوه تبخیر و هم ظرفیت جو برای نگهداری آن آب را افزایش می دهد و امکان بارندگی های بزرگ تری را مانند آنچه اخیراً در دبی دیدیم، فراهم می کند.»

گابی هگرل، اقلیم شناس در دانشگاه ادینبورگ می گوید: «بارش شدید باران، مانند آنچه در امارات و عمان دیدیم، احتمالاً در بسیاری از نقاط جهان به دلیل تاثیرات تغییرات آب و هوایی به شکل بدتری پدیدار می شود.»

وی افزود: «وقتی شرایط برای باران شدید مناسب باشد، یعنی رطوبت بیشتری در هوا وجود دارد، بنابراین باران شدیدتر می بارد. این رطوبت اضافی به این دلیل است که هوا به دلیل تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت انسان، گرم تر شده است.»

5858

نوشته های مشابه