اژه ای خطاب به مجلسی ها: زندان ها را از نزدیک ببینید و مشکلات را پشت تریبون بگویید/ از اقتصاد غفلت شود حوزه امنیت و فرهنگ آسیب می بیند
به گزارش لاکو از مرکز رسانه قوه قضاییه، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای، طی سخنانی در نشست با منتخبانِ دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: از همان ابتدا که مسیولیت ریاست دستگاه قضا را بر عهده گرفتم به مدیران قضایی تاکید کردم که باید نگاه خود را به نمایندگان مجلس تغییر دهید و پیگیری های آنان را به مثابه دخالت و اعمال نفوذ در نظر نگیرید.
رییس قوه قضاییه گفت: تعامل مستمر با نمایندگان مجلس برای ما مسیولان قضایی بسیار مفید است و وقتی که با نمایندگان مجلس نشست و برخاست می کنیم به معنی دیدار با کلیه اقشار مردم در سراسر نقاط کشور است.
محسنی اژه ای گفت: تاکید داریم که شما نمایندگان مجلس بیایید و از نزدیک ببینید که آیا ما در مراکز و مراجع مختلف قضایی از جمله دادگستری ها،سازمان زندان ها، سازمان بازرسی و غیره و در حکمرانی ای که داریم آیا قوانین وضع شده توسط شما در مجلس را به درستی اجرا می کنیم یا خیر؟ تاکید داریم که شما زندان ها را از نزدیک ببینید و اگر مشکلی مشاهده کردید به من منتقل کنید و یا آن را در پشت تریبون مجلس بگویید؛ اگر آن مسیله و مشکل، وارد است باید رفع کنیم و اگر وارد نیست، آن را توضیح دهیم و تبیین کنیم.
رییس دستگاه قضا تصریح کرد: همواره خطاب به نمایندگان مجلس تاکید دارم که از مراکز و مراجع قضایی از جمله دادگستری ها و زندان ها بازدید به عمل آورید و با مشکلات و کمبودها و تضییقات همکاران قضایی ما از نزدیک آشنا شوید؛ در برخی نقاط ما از اولیات کار نیز محرومیم و با توجه به این حجم کار، قاضی و کارمند و امکانات کافی نداریم. در نتیجه همین تعاملات و بازدیدهای نمایندگان مجلس از مراکز مختلف قضایی، شاهد بودیم که بعضاً در صحن علنی مجلس و از پشت تریبون مجلس، نمایندگان به بیان مسایل و مشکلات دستگاه قضایی پرداختند و گفتند چگونه توقع داریم که دستگاه قضایی با این میزان امکانات و بودجه بتواند یک کار متقن و بدون عیب انجام دهد.
رییس عدلیه بیان داشت: طی دو سال اخیر، دو نشست مشترک در هر سال میان قوه قضاییه و نمایندگان مجلس به صورت سراسری برگزار شد؛ همچنین من به عنوان رییس قوه قضاییه، 16 نشست را با کمیسیون های تخصصی مجلس داشتم و با تعدادی از فراکسیون های مجلس نیز نشست برگزار کردم. قابل ذکر است که طی مدت اخیر 34 بازدید توسط هیات های نمایندگان از زندان ها صورت گرفت و بالغ بر 150 نشست نیز میان مسیولان قوه قضاییه با نمایندگان مجلس برگزار شد. علاوه بر اینها، دفتر امور مجلس قوه قضاییه طی مدت اخیر 620 مورد با نمایندگان مردم جلسه برگزار کرد و من شخصاً با تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس، جلسات خصوصی داشتم.
قاضی القضات گفت: تفاهم نامه ای برای نحوه تعامل میان قوه قضاییه و مجلس تدوین شد و توانستیم به موجب این امر، نحوه تعاملات را تسهیل کنیم و به واسطه این کار در تهران و کلیه استان های کشور، کارگروه هایی تشکیل شده که هر سه ماه یکبار جلساتی را برگزار می نمایند و در آن کارگروه ها تعدادی از نمایندگان استان مربوطه حضور دارند.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای اظهار کرد: در سال 1402 از طریق شوراهای حل اختلاف و مرکز وکلا و حضور مسیولان قضایی در مساجد، بیشترین ارتباط را با مردم برقرار کردیم و در جریان سفرهای استانی با اقشار مختلف مردم و به ویژه فعالان اقتصادی نشست های تخصصی و هم اندیشی را برگزار کردیم.
رییس قوه قضاییه گفت: در این جلسه از سوی یکی از منتخبین، درخصوص میزان نتیجه بخش بودن رسیدگی های قضایی به گزارشات کمیسیون اصل 90 مجلس، مطالبی مطرح شد؛ در اینجا باید توجه داشت که میان آن طومار و گزارشی که فاقد مستندات و ادلّه، از کمیسیون اصل 90 به قوه قضاییه فرستاده می شود با گزارشات متقن و مستند، تفاوت وجود دارد؛ فرض کنید یک طوماری برای کمیسیون اصل 90 می آید که از فلان شخص ناراضی هستیم و آن طومار را برای قوه قضاییه می فرستند؛ این غیر از آن گزارش مستند و مستدلی است که کمیسیون اصل 90 بر اساس وظیفه اش که نظارت بر عملکرد قواست، تنظیم و ارسال کرده است.
رییس دستگاه قضا بیان داشت: در قضیه تحقیق و تفحص ها نیز باید به برخی نکات قانونی و سلسله مباحثی عنایت داشت؛ طبق آیین نامه داخلی مجلس که به منزله قانون است، وقتی پیرامون موضوعی در مجلس، تحقیق و تفحص می شود، قوه قضاییه موظف است ظرف مدت مشخصی به موضوع ورود کند و موضوع را مورد رسیدگی قرار دهد.
قاضی القضات بیان داشت: در مقطعی، ما در قوه قضاییه، فهرست گزارشات واصله از کمیسیون اصل 90 را به مجلس ارایه کردیم و مشخص کردیم که کدامیک از آن گزارشات، مستند هستند و کدامیک صرفاً مطالبی هستند که به کمیسیون اصل 90 واصل شده و این کمیسیون نیز به قوه قضاییه ارسال کرده است. تاکید می کنیم که هیچ مانعی وجود ندارد که نمایندگان مجلس بصورت مشخص و موردی اعلام کنند که اقدام مرجع قضایی در منع تعقیب پرونده ی مرتبط با فلان گزارش کمیسیون اصل 90، غلط است؛ اگر لازم باشد، من در آن خصوص اعمال ماده 477 هم می کنم. همچنین هیچ مانعی وجود ندارد که نمایندگان مجلس، از طرز کار ما در دستگاه قضایی ایراد بگیرند؛ اما این امر باید بر اساس قانون باشد.
محسنی اژه ای اظهار کرد: اینکه شما منتخبان و یا نمایندگان مجلس می گویید چرا برخی موارد در قوه قضاییه شفاف اعلام نمی شود باید اعلام کنم که دلیل این امر به سبب قانونی است که خود شما نمایندگان مجلس مصوب کرده اید؛ من همیشه طرفدار این بوده ام که غیر از مواردی که قانون اساسی اجازه نمی دهد، دادگاه ها علنی برگزار شوند و بصورت علنی هم منتشر شوند.
رییس قوه قضاییه گفت: در سال 97 در زمان ریاست آیت الله آملی در قوه قضاییه، که یک شورای عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا تشکیل می شد، دولت اعلام کرد در شرایط جنگ اقتصادی، اختیاراتی می خواهد؛ قوه قضاییه نیز اعلام کرد که برای مبارزه ی اثرگذار با فساد و در جریان قرار دادن مردم در این خصوص، اختیاراتی می خواهد؛ در آن شورا، با این صدور اختیارات برای قوه قضاییه موافقت نشد؛ متعاقباً رهبر انقلاب اجازه دادند که یک سری از پرونده ها بصورت علنی رسیدگی و منتشر شوند؛ در سال 99 در زمان ریاست آقای رییسی در قوه قضاییه، زمان محاکمه برخی از متهمان فساد که پروندهای آنها در سال های قبل تشکیل شده بود، آغاز شد؛ در این مقطع، در جریان تمدید آن اجازه ی صادر شده در سال 97، چند نکته حذف شد که یکی از آنها برگزاری و انتشار علنی رسیدگی ها بود؛ چرا که بسیاری از صاحبنظران گفتند که برگزاری دادگاه ها به این طریق و انتشار آنها، برای کشور مضر است و باید طبق قانون عمل شود.
رییس دستگاه قضا گفت: فرهنگ یک موضوع اساسی و زیربنایی است؛ مبحث مهم عفاف و حجاب، تنها یک شعبه از مقوله فرهنگ است؛ مقوله ی فرهنگ در همه شوون حاکمیت و امور مردم باید ساری و جاری باشد؛ همچنین باید به مقولات اقتصادی و معیشتی نیز توجه شود؛ اگر از این امر غفلت شود؛ امنیت و فرهنگ ما نیز آسیب می بینند.
رییس عدلیه تصریح کرد: همواره تاکید من به مسیولان قضایی آن است که یکی از وظایف اصلی ما در قوه قضاییه، مبارزه با فساد است؛ اما باید توجه شود که اولاً، این فساد چیست؟ دوماً، چگونه باید با این فساد برخورد کرد؟ ثالثاً، اگر نحوه مبارزه با فساد، آسیب هایی دارد، چگونه می توان از آنها جلوگیری کرد؟ رابعاً، آیا با صرف گفتن اینکه در فلان سال، فلان میزان اختلاس داشتیم و تکرارِ پرونده های فساد در سالهای مختلف، می توان جلوی فساد را گرفت؟ یا اینکه باید با فساد و مفسد، مبارزه ی مجدانه و حرفه ای و به دور از شعار کرد و بسترهای فسادزا را خشکاند.
رییس دستگاه قضا گفت: طی سال های اخیر، بصورت مجدانه، به مقوله ی خشکاندن ریشه ها و بسترهای فسادزا و جلوگیری از تضییع حقوق عامه ورود کرده ایم؛ نمی گویم کاملاً در این قضیه به توفیق رسیده ایم امان قدم های بلندی را برداشته ایم؛ شما به رودخانه چالوس بروید و مشاهده کنید که در رفع تصرف از بستر و حریم این رودخانه و تبدیل آن به تفرجگاه ها برای انتفاع عموم، چه اقداماتی با همکاری همه قوا و دستگاه ها صورت گرفته است؛ ما تخریب و قلع و قمع در آن نقطه را خود بنای متعلق به دستگاه قضا شروع کردیم و آن را به سایر دستگاه ها نیز که در آن منطقه دارای بناهای غیرمجاز بودند تسری دادیم.
وی ادامه داد: حدود پنج ماه پیش گزارشی به من واصل شد ناظر بر آنکه در جنگل های جلگه ای نوشهر در استان مازندران با ایجاد قطعاتی، ویلاهایی آنچنانی را ساخته و یا در آستانه ساخت دارند و این ویلاها را با قیمت حدوداً 80 میلیارد پیش فروش کرده اند؛ من بلافاصله هییتی فرستادم و بصورت ویژه موضوع را در دست بررسی قرار دادیم که نتیجه این امر آن شد که از آن اراضی تصرف شده ، رفع تصرف صورت گرفت و آن اراضی با صرف هزینه و زمان کم و با غرس بیش از 2 هزار نهال به حالت اولیه بازگشتند.
رییس عدلیه گفت: در استان بوشهر نیز مشکل اسناد اراضی چند هزار نفر از مردم عزیز در چندین شهر و روستا بیش از 30 سال برقرار بود که این مشکل را رفع کردیم.
رییس قوه قضاییه بیان داشت: در قضیه ساماندهی انبارهای بنادر و گمرکات و اموال های تملیکی و توقیفی نیز قدم های بلندی برداشتیم؛ پیش از آن مشاهده می کردیم که با تخصیص ارز ترجیحی، مقادیر زیادی از کالاهای مورد نیاز، وارد کشور می شوند اما چندین ماه در کشتی ها و یا انبارها می ماندند و فاسد می شدند؛ به گونه ای که برای امحای آنها نیز باید مبالغ معتنابهی صرف می شد و یا حتی قابل امحاء نیز نبودند. من از شما منتخبان مجلس دوازدهم درخواست دارم که این موضوعات را بصورت میدانی مشاهده کنید و بر استمرار آنها تاکید ورزید و در این خصوص، پیگیری های مجدانه را داشته باشید.
رییس دستگاه قضا در پایان تصریح کرد: باید بسترهای مشارکت مردم در امر رونق اقتصاد و جهش تولید را فراهم آوریم؛ با صرف گفتن اینکه می خواهیم مردم را مشارکت دهیم، کار به جلو نمی رود بلکه باید سازوکارهای این مقوله را مشخص کنیم؛ باید مشخص کنیم چگونه می خواهیم از مردم حمایت کنیم و گره ها را برای آنها باز کنیم و کجاها مردم را کنار گذاشته ایم. در یک جاهایی اصلاً نیاز نیست که به مردم کمک کنیم بلکه صرفاً باید سنگ هایی را که جلوی پایشان گذاشته ایم برداریم و اگر چنین شود مردم کار خودشان را می کنند.
233233