برای پرستار شدن چه رشته ای باید خواند؟ | راهنمای جامع انتخاب رشته

برای پرستار شدن چه رشته ای باید خواند؟ | راهنمای جامع انتخاب رشته

برای پرستار شدن چه رشته ای باید خواند؟ راهنمای جامع گام به گام تا شغل پرستاری

برای پرستار شدن باید در رشته علوم تجربی دوره دبیرستان تحصیل کنید و بعد از اون با شرکت و قبولی در کنکور سراسری تجربی، توی رشته کارشناسی پرستاری دانشگاه قبول بشید. این مسیر اصلی و متداوله که شما رو به این حرفه شیرین می رسونه.

پرستاری، حرفه ای که قلبش با مراقبت و دلسوزی می تپه، یکی از اون شغل هاییه که همیشه مورد نیاز جامعه است. خیلی از جوون ها، چه اونایی که تازه دارن رشته دبیرستان رو انتخاب می کنن و چه کسایی که می خوان توی کنکور تجربی بترکونن، سوال دارن که اصلا چطوری میشه پرستار شد؟ از کجا باید شروع کرد؟ چه درس هایی لازمه؟ بازار کارش چطوره؟ حقوق و مزایاش چیه؟ راستش رو بخواید، انتخاب یه مسیر شغلی به این مهمی، نیاز به اطلاعات کامل و دقیق داره تا یه تصمیم درست بگیرید و بعداً پشیمون نشید. اینجا قراره تمام این سوالات رو با همدیگه بررسی کنیم و از سیر تا پیاز پرستار شدن رو براتون توضیح بدیم، پس اگه رویای پرستار شدن رو توی سرتون دارید، تا آخر این مطلب همراهمون باشید.

مسیر تحصیلی ورود به رشته پرستاری

رسیدن به هر هدفی یه مسیر مشخص داره و پرستار شدن هم از این قاعده مستثنی نیست. برای اینکه قدم به دنیای شیرین پرستاری بذارید، باید از چند تا گام مهم رد بشید. این گام ها بیشترشون جنبه تحصیلی دارن و باید حسابی براشون برنامه ریزی کنید.

گام اول: انتخاب رشته دبیرستان تجربی

اگه هنوز توی دوره متوسطه اول هستید و دارید برای انتخاب رشته توی دبیرستان فکر می کنید، باید بهتون بگم که مهم ترین و اصلی ترین راه برای پرستار شدن، انتخاب رشته علوم تجربی توی دبیرستانه. شاید بپرسید چرا تجربی؟ چون درس هایی که توی این رشته می خونید، پایه و اساس قبولی شما توی کنکور پرستاری رو تشکیل میدن. در واقع، زیست شناسی، شیمی، فیزیک و ریاضی، ستون های اصلی کنکور تجربی هستن و بدون تسلط به این درس ها، راهی برای ورود به رشته پرستاری نیست.

این درس ها فقط برای کنکور مهم نیستن، بلکه توی دوران دانشجویی پرستاری هم به کارتون میان. مثلاً زیست شناسی کمک می کنه تا ساختار بدن انسان و بیماری ها رو بهتر بفهمید و شیمی هم توی فهمیدن عملکرد داروها و واکنش های بدن حسابی به کارتون میاد. پس اگه به فکر پرستاری هستید، از همین حالا درس های تجربی رو جدی بگیرید.

گام دوم: موفقیت در کنکور سراسری تجربی

بعد از اینکه توی دبیرستان درس های تجربی رو خوندید، نوبت به غول مرحله آخر یعنی کنکور سراسری تجربی می رسه. برای ورود به رشته پرستاری، حتماً باید از این سد کنکور بگذرید.

آیا پرستاری بدون کنکور ممکن است؟

این سوال خیلی رایجه، ولی متاسفانه باید بگم که توی ایران، رشته کارشناسی پرستاری بدون کنکور و فقط بر اساس سوابق تحصیلی، تقریباً توی هیچ دانشگاه دولتی یا آزاد معتبری پذیرش نداره. ممکنه توی بعضی موسسات یا دوره های خاص که زیر نظر وزارت بهداشت نیستن، چنین ادعاهایی بشه، اما مدرک اونها برای کار به عنوان پرستار توی بیمارستان های کشور اعتبار نداره. پس گول تبلیغات رو نخورید و برای پرستار شدن، خودتون رو برای کنکور سراسری تجربی آماده کنید. در واقع، تنها راه معتبر برای کسب مدرک کارشناسی پرستاری و ورود به این شغل، قبولی در کنکور سراسریه.

درس های تخصصی کنکور تجربی و ضرایب جدید

کنکور تجربی، دیگه مثل قدیم دروس عمومی نداره و فقط از دروس تخصصی سوال میاد. این یعنی باید تمام تمرکزتون رو بذارید روی:

  • زیست شناسی: پادشاه دروس تجربی! این درس همیشه بیشترین ضریب و اهمیت رو برای قبولی توی رشته های علوم پزشکی از جمله پرستاری داشته. اگه می خواید پرستار بشید، زیست رو باید در حد عالی کار کنید.
  • شیمی: بعد از زیست، شیمی دومین درس مهم برای پرستاریه. هم مفاهیم حفظی و هم مسائل محاسباتی شیمی رو باید حسابی مسلط باشید.
  • فیزیک و ریاضی: این دو تا درس هم توی اولویت های بعدی قرار دارن و با اینکه شاید به اندازه زیست و شیمی تعیین کننده نباشن، اما نقش مهمی توی بالا بردن رتبه شما دارن و نباید دست کم گرفته بشن.
  • زمین شناسی: این درس ضریب کمتری داره، اما می تونه توی رقابت تنگاتنگ کنکور، کفه ترازو رو به نفع شما سنگین کنه.

یادتون باشه که با تغییرات جدید کنکور، دیگه زیرگروهی وجود نداره و ضرایب دروس تخصصی برای همه رشته های تجربی تقریباً یکسانه. پس همه این درس ها رو باید جدی بگیرید.

نقش سوابق تحصیلی در قبولی

علاوه بر کنکور، نمرات نهایی شما توی سال دوازدهم (سوابق تحصیلی) هم تاثیر مهمی توی قبولی شما داره. درصد تاثیر سوابق تحصیلی توی سال های اخیر افزایش پیدا کرده و همین باعث میشه که درس خوندن توی دبیرستان هم به همون اندازه کنکور مهم باشه. پس اگه می خواید پرستار بشید، هم برای کنکور خوب بخونید و هم نمرات دبیرستانتون رو بالا نگه دارید.

گام سوم: تحصیل در مقطع کارشناسی پرستاری

تبریک! حالا که از سد کنکور گذشتید و توی رشته پرستاری قبول شدید، تازه اول راهه. باید خودتون رو برای چهار سال درس و تلاش توی دانشگاه آماده کنید.

رشته پرستاری چند سال است؟

مدت زمان تحصیل توی رشته کارشناسی (لیسانس) پرستاری، چهار سال هست که توی این چهار سال، هشت ترم تحصیلی رو می گذرونید. هر ترم هم حدود شش ماه طول می کشه. توی این مدت، باید حسابی درس بخونید و واحدهای مختلفی رو پاس کنید. کلاً، برنامه درسی پرستاری جوری طراحی شده که شما هم از نظر علمی و هم از نظر عملی، حسابی آبدیده بشید و برای ورود به دنیای واقعی کار آماده باشید.

تعداد واحدهای درسی رشته پرستاری معمولاً حدود 130 واحد میشه که این واحدها به چند دسته تقسیم میشن:

  • دروس عمومی: مثل درس های معارف، زبان عمومی و فارسی که تقریباً توی همه رشته ها هستن.
  • دروس پایه: شامل درس هایی مثل آناتومی، فیزیولوژی، میکروب شناسی، بیوشیمی و… که پایه دانش پزشکی شما رو تشکیل میدن.
  • دروس تخصصی: این درس ها قلب رشته پرستاری هستن و شامل پرستاری داخلی-جراحی، پرستاری کودکان، پرستاری بهداشت جامعه، پرستاری اورژانس و… میشن.
  • کارآموزی: بخش مهمی از تحصیل پرستاری، کارآموزی توی بیمارستان ها و مراکز درمانیه. اینجا جاییه که درس هایی که خوندید رو عملاً پیاده می کنید و تجربه عملی به دست میارید. این واحدها بهتون کمک می کنن که با محیط بیمارستان، بیماران و چالش های واقعی کار آشنا بشید.

معرفی دروس اصلی و سرفصل های مهم در دوران کارشناسی پرستاری

همونطور که گفتیم، واحدهای درسی پرستاری خیلی متنوع هستن و هدفشون اینه که شما رو برای موقعیت های مختلف توی این حرفه آماده کنن. در ادامه چند نمونه از مهم ترین سرفصل ها و درس هایی که توی این چهار سال می خونید رو براتون میگم:

  1. مبانی پرستاری: این درس پایه و اساس پرستاریه و اصول کلی مراقبت از بیمار، اخلاق پرستاری و ارتباط موثر رو بهتون یاد میده.
  2. پرستاری داخلی-جراحی: بزرگترین بخش پرستاری که شامل مراقبت از بیماران با انواع بیماری های داخلی و بعد از جراحی میشه. اینجا یاد می گیرید چطور از زخم ها مراقبت کنید، داروها رو تزریق کنید و علائم حیاتی رو کنترل کنید.
  3. پرستاری کودکان: مراقبت از کوچولوها یه دنیا فرق داره. توی این درس یاد می گیرید چطور با کودکان بیمار ارتباط برقرار کنید و ازشون مراقبت های ویژه رو انجام بدید.
  4. پرستاری بهداشت جامعه: این بخش به سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری ها توی محیط های مختلف مثل مدارس یا مراکز بهداشت می پردازه.
  5. پرستاری مادران و نوزادان: مراقبت های دوران بارداری، زایمان و بعد از اون و همچنین مراقبت از نوزادان تازه متولد شده رو اینجا یاد می گیرید.
  6. روان پرستاری: برای مراقبت از بیماران با مشکلات روانی، باید دانش و مهارت های خاصی داشته باشید که توی این درس بهش پرداخته میشه.
  7. پرستاری اورژانس و مراقبت های ویژه: توی این درس یاد می گیرید چطور توی موقعیت های بحرانی و اورژانسی، سریع و درست تصمیم بگیرید و جون بیمار رو نجات بدید.

علاوه بر این درس ها، کلی واحد عملی و کارآموزی توی بخش های مختلف بیمارستان دارید که بهتون کمک می کنه تا تمام این دانش تئوری رو به صورت عملی هم یاد بگیرید. این کارآموزی ها از همون ترم های اول شروع میشن و تا ترم آخر ادامه دارن.

شناخت جامع رشته و شغل پرستاری

حالا که با مسیر تحصیلی پرستاری آشنا شدید، وقتشه که یه نگاه دقیق تر به خودِ این رشته و شغلی که قراره در آینده داشته باشید بندازیم. پرستاری فقط درس خوندن نیست، یه دنیا تجربه و چالش و شیرینیه که باید باهاش آشنا بشید.

شرایط و رتبه لازم برای قبولی پرستاری

یکی از مهم ترین دغدغه های داوطلب های کنکور، رتبه لازم برای قبولی توی رشته های مختلفه، و پرستاری هم از این قاعده مستثنی نیست. برای قبولی توی رشته پرستاری، رتبه شما توی کنکور سراسری حرف اول رو می زنه. البته این رتبه توی دانشگاه های مختلف و مناطق مختلف فرق می کنه. مثلاً رتبه قبولی توی دانشگاه های دولتی روزانه تهران خیلی بهتر از رتبه قبولی توی دانشگاه های آزاد شهرستان هاست. همچنین، سهمیه های مختلف (مثل سهمیه منطقه ۱، ۲، ۳، سهمیه ایثارگران و سهمیه بومی) هم حسابی توی رتبه قبولی شما تاثیر دارن.

به طور کلی، اگه بخوایم یه محدوده تخمینی بگیم، برای قبولی توی پرستاری دانشگاه های دولتی، توی مناطق ۱ و ۲، معمولاً رتبه کشوری زیر ۱۰ هزار و توی منطقه ۳، زیر ۲۰ تا ۳۰ هزار لازمه. البته این اعداد هر سال ممکنه کمی تغییر کنن و بسته به رقابت و ظرفیت دانشگاه ها بالا و پایین بشن. برای دانشگاه آزاد، معمولاً رتبه های بالاتری هم شانس قبولی دارن، مثلاً تا رتبه های ۴۰-۵۰ هزار کشوری هم ممکنه پرستاری آزاد قبول بشن، اما خب شهریه دارن و باید این رو هم در نظر بگیرید.

قبولی توی رشته پرستاری، نسبت به رشته های دندانپزشکی و داروسازی، معمولاً راحت تره. این یعنی اگه رویای کمک به بیماران رو دارید ولی نگران رقابت شدید پزشکی هستید، پرستاری می تونه یه گزینه عالی باشه.

ماهیت و وظایف شغل پرستاری

پرستار، فقط یک دارویاب یا آمپول زن نیست! پرستاری یه حرفه مقدسه که قلبش توی مراقبت های جامع از بیماران می تپه. پرستارها نقش کلیدی توی بهبود حال بیماران، هم از نظر جسمی و هم از نظر روانی دارن. کارهای روزانه یک پرستار خیلی متنوعه و بسته به بخشی که توش کار می کنن، ممکنه وظایفشون فرق کنه. ولی به طور کلی، وظایف اصلی یک پرستار شامل این موارد میشه:

  • کنترل علائم حیاتی بیماران (فشار خون، دمای بدن، نبض و تنفس) به صورت منظم.
  • دادن داروها طبق دستور پزشک، چه به صورت خوراکی و چه تزریقی.
  • پانسمان کردن زخم ها و مراقبت از محل جراحی.
  • ثبت دقیق گزارش های پرستاری و وضعیت بیمار توی پرونده پزشکی.
  • برقراری ارتباط موثر و دلسوزانه با بیمار و خانواده اش، توضیح دادن روند درمان و آرامش دادن به اونها.
  • کمک به پزشک توی معاینات و انجام بعضی از اقدامات درمانی.
  • آموزش بیماران و خانواده هاشون در مورد نحوه مراقبت از خودشون بعد از ترخیص.

انواع پرستاران (نقش ها و تخصص ها در بیمارستان)

پرستاری یه رشته وسیعه و پرستارها می تونن توی بخش های مختلف بیمارستان یا مراکز درمانی با تخصص های متفاوتی کار کنن. مثلاً:

  • پرستار داخلی-جراحی: توی بخش های عمومی بیمارستان کار می کنه و از بیماران با بیماری های مختلف داخلی یا بعد از جراحی مراقبت می کنه.
  • پرستار اورژانس: توی بخش اورژانس، با سرعت بالا و توی موقعیت های بحرانی، از بیمارانی که حالشون اورژانسیه مراقبت می کنه.
  • پرستار ICU یا CCU: توی بخش مراقبت های ویژه قلبی یا عمومی، از بیماران بدحال و نیازمند به مراقبت های خاص و مداوم نگهداری می کنه.
  • پرستار کودکان: توی بخش اطفال یا نوزادان، از بچه ها مراقبت می کنه و با مهارت های خاص خودش، با اونها و والدینشون ارتباط برقرار می کنه.
  • پرستار اتاق عمل: قبل، حین و بعد از عمل جراحی، به جراح و بیمار کمک می کنه و از وسایل و تجهیزات اتاق عمل مراقبت می کنه.
  • روان پرستار: توی بیمارستان های روانپزشکی یا بخش های اعصاب و روان، از بیماران با مشکلات روانی مراقبت می کنه.
  • پرستار بهداشت جامعه: توی مراکز بهداشت، مدارس یا حتی توی خونه ها، به سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری ها کمک می کنه.

محیط کار و شیفت های پرستاری

محیط کار اصلی یک پرستار، معمولاً بیمارستانه، اما پرستارها می تونن توی جاهای دیگه هم کار کنن؛ مثلاً درمانگاه ها، کلینیک ها، مراکز نگهداری سالمندان، مدارس، مراکز مراقبت در منزل و حتی توی آمبولانس. محیط کار بسته به بخش و محلش حسابی فرق می کنه. مثلاً کار توی بخش اورژانس پر از هیجان و سرعت عمله، در حالی که توی بخش سالمندان، بیشتر نیاز به صبر و حوصله دارید.

یکی از ویژگی های مهم شغل پرستاری، سیستم شیفت بندیه. پرستارها معمولاً توی سه شیفت صبح، عصر و شب کار می کنن. ممکنه برنامه تون جوری باشه که چند روز پشت سر هم صبح کار باشید، بعد چند روز عصر و بعد هم شیفت شب. این شیفت ها می تونه روی نظم خواب و زندگی شخصی تون تاثیر بذاره. گاهی اوقات هم ممکنه شیفت آنکال داشته باشید؛ یعنی باید آماده باش باشید که اگه نیاز شد، برید سر کار. تعطیلات رسمی و عید هم برای پرستارها معنا نداره و ممکنه لحظه تحویل سال نو هم شیفت باشید. البته میشه با همکارا شیفت ها رو جابجا کرد، ولی در کل باید با این ویژگی شغل کنار بیاید.

مزایا و معایب رشته پرستاری

مثل هر شغل دیگه ای، پرستاری هم مزایا و معایب خاص خودش رو داره. قبل از اینکه وارد این مسیر بشید، خوبه که باهاشون آشنا بشید تا بعداً غافلگیر نشید.

مزایای پرستاری:

  • بازار کار پایدار و تقاضای بالا: جامعه همیشه به پرستار نیاز داره، جمعیت داره پیرتر میشه و مراکز درمانی هم در حال گسترش هستن. همین باعث میشه که شغل پرستاری، بازار کار نسبتاً مطمئنی داشته باشه.
  • جایگاه اجتماعی ارزشمند: پرستارها توی جامعه جایگاه محترمی دارن و کارشون مستقیماً با جون و سلامت آدما سروکاره. این حس کمک به دیگران خیلی ارزشمنده.
  • مدت زمان تحصیل کوتاه تر: در مقایسه با پزشکی یا دندانپزشکی، مدت تحصیل کارشناسی پرستاری کوتاه تره (۴ سال) و می تونید سریع تر وارد بازار کار بشید.
  • امکان ادامه تحصیل و ارتقا: می تونید توی مقاطع ارشد و دکترا ادامه تحصیل بدید و توی درجات شغلی بیمارستان پیشرفت کنید.
  • فرصت کمک مستقیم به انسان ها: اگه واقعاً دلسوزید و از کمک به آدما لذت می برید، این شغل حسابی براتون رضایت بخش خواهد بود.

معایب پرستاری:

  • فشار کاری بالا و استرس زیاد: شغل پرستاری پر از استرسه. ممکنه توی یه لحظه حال یه بیمار بد بشه و شما باید در کسری از ثانیه تصمیم درست بگیرید.
  • شیفت های نامنظم و تاثیر بر زندگی شخصی: شیفت های شب و روز و کار توی تعطیلات می تونه روی زندگی خانوادگی و اجتماعی شما تاثیر بذاره.
  • خطر مواجهه با بیماری های عفونی: توی بیمارستان، همیشه خطر مواجهه با انواع بیماری های عفونی وجود داره و باید حسابی مراقب باشید.
  • مسائل مالی (در مقایسه با سختی کار): خیلی از پرستارها معتقدن که حقوقشون با توجه به سختی کار و استرس زیاد، اونقدرها هم بالا نیست.
  • نیاز به تاب آوری بالا: ممکنه شاهد مرگ و رنج بیماران باشید که تحملش برای همه راحت نیست. باید روحیه قوی داشته باشید.

تیپ شخصیتی مناسب برای پرستاری

پرستاری یه شغل کاملاً ارتباطی و خدماتیه. یعنی اگه می خواید توی این حرفه موفق و راضی باشید، باید یه سری ویژگی های شخصیتی داشته باشید. اگه اهل کار تیمی هستید، صبر و حوصله زیادی دارید، مهربونید و می تونید توی شرایط سخت خونسردی خودتون رو حفظ کنید، احتمالا پرستاری برای شما مناسبه. ویژگی های مهم یک پرستار موفق عبارتند از:

  • همدلی و دلسوزی: باید بتونید درد و رنج بیمار رو درک کنید و باهاش همدلی نشون بدید.
  • مسئولیت پذیری: جون آدم ها دست شماست، پس مسئولیت پذیری خیلی مهمه.
  • توجه به جزئیات: حتی یه اشتباه کوچیک توی دارو دادن یا انجام یه پروسیجر، می تونه خطرناک باشه.
  • هوش هیجانی بالا: باید بتونید احساسات خودتون و بیمار رو کنترل و مدیریت کنید.
  • توانایی کار گروهی: پرستارها همیشه توی یک تیم با پزشک ها، کمک پرستارها و بقیه پرسنل کار می کنن.
  • حفظ خونسردی در بحران: توی شرایط اورژانسی، حفظ آرامش و تصمیم گیری درست حیاتیه.

اگه هنوز مطمئن نیستید که این ویژگی ها رو دارید یا نه، می تونید از تست های شخصیت شناسی مثل MBTI کمک بگیرید تا خودتون رو بهتر بشناسید.

چشم انداز آینده رشته پرستاری

بعد از اینکه درس پرستاری رو تموم کردید، چی در انتظار شماست؟ بازار کار، حقوق، فرصت های پیشرفت و حتی مهاجرت! بیایید این موارد رو با هم بررسی کنیم.

بازار کار و درآمد پرستاری

خبر خوب اینه که بازار کار پرستاری توی ایران و بیشتر کشورهای دنیا، فعلاً وضعیت خوبی داره و پیش بینی میشه که این نیاز به پرستارها ادامه پیدا کنه. با افزایش جمعیت، پیر شدن جمعیت و گسترش مراکز درمانی، تقاضا برای پرستارها همیشه وجود داره. بنابراین، نگرانی زیادی بابت پیدا کردن شغل بعد از فارغ التحصیلی وجود نداره. خیلی از دانشجوهای پرستاری حتی از سال های آخر تحصیل هم می تونن توی بیمارستان ها به صورت پاره وقت یا کارآموزی، مشغول بشن و درآمد داشته باشن.

درآمد پرستارها به عوامل مختلفی بستگی داره؛ مثلاً:

  • سابقه کار: هرچی سابقه کارتون بیشتر باشه، حقوقتون هم بیشتر میشه.
  • مدرک تحصیلی: داشتن مدرک ارشد یا دکترا، قطعاً روی افزایش حقوق تاثیر داره.
  • نوع مرکز درمانی: حقوق پرستار توی بیمارستان دولتی با بیمارستان خصوصی یا کلینیک، متفاوته.
  • شیفت ها و اضافه کاری: کار توی شیفت شب یا انجام اضافه کاری، حقوقتون رو بالاتر می بره.
  • شهر محل خدمت: توی شهرهای بزرگتر، معمولاً حقوق پرستارها کمی بیشتره.
  • کارانه: بخش قابل توجهی از درآمد پرستارها، کارانه است که بسته به عملکرد و بخش کاریشون فرق می کنه.

درسته که ممکنه حقوق پرستاری در مقایسه با رشته هایی مثل پزشکی توی نگاه اول کمتر به نظر بیاد، اما در مقابل، ثبات شغلی و نیاز مداوم به این حرفه، اون رو به یه انتخاب مطمئن تبدیل کرده.

طرح اجباری پرستاری: چیست و چند سال است؟

یکی از چیزهایی که بعد از فارغ التحصیلی باید باهاش آشنا بشید، طرح اجباری پرستاریه. پرستاری جزو رشته هایی توی علوم پزشکیه که فارغ التحصیلانش بعد از اتمام دوره کارشناسی، باید حدود دو سال توی مراکز درمانی دولتی، طرح خدمت بگذرونن. هدف این طرح، ارائه خدمات درمانی توی مناطق محروم و جبران کمبود نیروی انسانی توی این مناطق هستش. توی این دو سال، شما حقوق هم دریافت می کنید، اما میزان حقوقش با حقوق یه پرستار رسمی فرق می کنه. برای آقایونی که باید خدمت سربازی رو هم بگذرونن، گاهی این طرح به عنوان بخشی از خدمتشون حساب میشه که البته حقوقش در حد حقوق سربازیه.

شرایط معافیت از طرح هم وجود داره که شامل مواردی مثل متاهل بودن، داشتن فرزند، یا شرایط خاص پزشکی میشه. اما در حالت کلی، بیشتر فارغ التحصیلان پرستاری باید این طرح رو بگذرونن.

درجات و ارتقای شغلی در بیمارستان

اگه فکر می کنید پرستاری یعنی فقط کار بالینی و پای تخت بیمار، سخت در اشتباهید! توی بیمارستان ها، یه سلسله مراتب شغلی برای پرستارها وجود داره که با سابقه کار و ادامه تحصیل، می تونید توی اون پیشرفت کنید:

  • پرستار شیفت: همون پرستاریه که پای تخت بیمار کار می کنه و وظایف اصلی مراقبت رو انجام میده.
  • سرپرستار: معمولاً یک پرستار باتجربه تره که مسئولیت یک بخش رو به عهده داره و بر کار پرستارهای شیفت نظارت می کنه.
  • سوپروایزر: مسئولیت چند بخش رو به عهده داره و وظایف مدیریتی و نظارتی بیشتری داره.
  • مترون (مدیر پرستاری): بالاترین پست پرستاری توی یک بیمارستانه و مسئولیت کلیه امور پرستاری بیمارستان رو بر عهده داره.
  • مدیران و معاونین پرستاری: توی سطح بالاتر و دانشگاه های علوم پزشکی، پرستارهایی با مدرک دکترا می تونن به عنوان مدیران و معاونین پرستاری فعالیت کنن.

ادامه تحصیل توی مقاطع ارشد و دکترا و همچنین کسب تجربه کاری، حسابی روی سرعت پیشرفت شما توی این درجات تاثیر داره.

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر (ارشد و دکتری پرستاری)

اگه عاشق درس خوندنید یا دوست دارید توی زمینه خاصی از پرستاری متخصص بشید، خبر خوب اینه که پرستاری امکان ادامه تحصیل توی مقاطع بالاتر رو هم داره.

کارشناسی ارشد پرستاری:

بعد از اینکه لیسانس پرستاری رو گرفتید، می تونید برای کنکور ارشد پرستاری آماده بشید. دوره ارشد معمولاً دو سال طول می کشه و شامل حدود ۲۶ واحد درسیه. گرایش های مختلفی توی مقطع ارشد وجود داره که می تونید با توجه به علاقه تون یکی رو انتخاب کنید:

  • پرستاری داخلی-جراحی
  • روان پرستاری
  • پرستاری مراقبت های ویژه (مثل ICU، CCU، اورژانس)
  • پرستاری سالمندی
  • پرستاری کودکان
  • پرستاری بهداشت جامعه
  • مدیریت پرستاری
  • پرستاری اورژانس
  • اپیدمیولوژی (برای کسانی که به پژوهش و سلامت جمعیت علاقه دارن)

اگه توی مقطع ارشد تحصیل کنید، دانش و مهارت های تخصصی بیشتری به دست میارید و فرصت های شغلی و درآمدی بهتری هم براتون فراهم میشه.

دکتری پرستاری:

بالاترین مقطع تحصیلی توی رشته پرستاری، دکتراست. دوره دکترا معمولاً چهار سال طول می کشه و بیشتر روی پژوهش، تدریس و توسعه دانش پرستاری متمرکزه. اگه مدرک دکترا داشته باشید، می تونید به عنوان عضو هیئت علمی توی دانشگاه ها تدریس کنید، توی پروژه های تحقیقاتی بزرگ شرکت کنید و توی سطوح مدیریتی کلان توی حوزه سلامت فعالیت کنید. گرایش های دکترا معمولاً کلی تر هستن و بیشتر جنبه پژوهشی دارن.

آزمون لیسانس به پزشکی: مسیری برای فارغ التحصیلان پرستاری

شاید براتون جالب باشه بدونید که اگه پرستار شدید و بعدها دلتون خواست پزشک بشید، یه راهی به اسم آزمون لیسانس به پزشکی وجود داره. این آزمون رو وزارت بهداشت برگزار می کنه و فرصتیه برای فارغ التحصیلان کارشناسی رشته های علوم پزشکی (مثل پرستاری، علوم آزمایشگاهی، فیزیوتراپی و…) که بتونن توی رشته پزشکی ادامه تحصیل بدن.

البته شرکت توی این آزمون شرایط خاصی داره؛ مثلاً:

  • باید معدل کارشناسی بالایی داشته باشید (معمولاً بالای ۱۶).
  • معدل دیپلمتون هم باید بالا باشه (مثلاً بالای ۱۸).
  • معمولاً شرط سنی داره (مثلاً حداکثر ۲۵ سال برای داوطلب های عادی).
  • داشتن مدرک زبان انگلیسی معتبر هم یکی از شروطشه.
  • بعد از قبولی توی آزمون کتبی، باید توی مصاحبه هم قبول بشید.

اگه این شرایط رو داشته باشید و بتونید توی این آزمون رقابتی قبول بشید، می تونید توی دوره پزشکی ادامه تحصیل بدید و به رویای پزشک شدنتون برسید.

فرصت های مهاجرت شغلی برای پرستاران

پرستاری توی خیلی از کشورهای دنیا، یک شغل پرتقاضا محسوب میشه. با کمبود نیروی پرستار توی کشورهای توسعه یافته، پرستارهای ایرانی فرصت های خوبی برای مهاجرت شغلی دارن. کشورهایی مثل کانادا، استرالیا، آلمان، انگلیس، نروژ و کشورهای حوزه خلیج فارس، همیشه به دنبال جذب پرستار خارجی هستن.

برای مهاجرت به عنوان پرستار، معمولاً باید مدارک زیر رو آماده کنید:

  • مدرک کارشناسی پرستاری (که باید توسط سازمان های مربوطه توی کشور مقصد تایید بشه).
  • مدرک زبان انگلیسی (آیلتس یا تافل) یا زبان کشور مقصد (مثلاً آلمانی برای آلمان).
  • پروانه کار پرستاری توی ایران.
  • گذروندن دوره های تطبیقی یا آزمون های صلاحیت حرفه ای توی کشور مقصد.
  • سابقه کار مرتبط.

مهاجرت برای پرستارها می تونه فرصتی برای کسب درآمد بیشتر، تجربه کاری بین المللی و زندگی توی محیط های جدید باشه. البته این مسیر هم چالش های خودش رو داره و نیاز به تحقیق و برنامه ریزی دقیق داره.

نتیجه گیری: انتخابی آگاهانه برای آینده ای روشن

پرستاری یه شغل نیست، یه هنره! هنر مراقبت از انسان ها توی آسیب پذیرترین حالت های زندگیشون. برای پرستار شدن چه رشته ای باید خواند؟ پاسخ ساده اش اینه که باید توی دبیرستان رشته تجربی رو انتخاب کنید و بعد توی کنکور سراسری توی رشته کارشناسی پرستاری قبول بشید. اما این تازه اول راهه.

پرستاری، همونطور که گفتیم، مزایا و معایب خاص خودش رو داره. از بازار کار مطمئن و جایگاه اجتماعی ارزشمندش بگیرید تا فشار کاری بالا و شیفت های نامنظم. اگه روحیه دلسوزی، صبر و مسئولیت پذیری دارید و می تونید توی شرایط سخت خونسرد باشید، این رشته می تونه براتون یه انتخاب فوق العاده باشه. همیشه به این فکر کنید که آیا واقعاً علاقه و استعداد لازم برای این حرفه رو دارید یا نه. با آگاهی کامل از تمام جنبه های این رشته، می تونید یه تصمیم درست بگیرید که آینده شغلی و زندگی تون رو روشن تر کنه.

امیدواریم این راهنمای جامع، بهتون کمک کرده باشه تا تصویر کامل تری از مسیر پرستار شدن و جنبه های مختلف این حرفه به دست بیارید. برای قدم گذاشتن توی این مسیر، حتماً با مشاوران تحصیلی باتجربه هم صحبت کنید تا بهترین تصمیم رو برای آینده تون بگیرید.

نوشته های مشابه